Tuesday, 5 November 2013

Membaca jambatan ilmu...

Acik sangat suka membaca. Sangat - sangat suka. Dari Acik kecik lagi, Ibu dan Baba kata kalau diberi pilihan antara permainan dan buku, Acik akan pilih buku. Dek kerana terlalu suka membaca, Acik membaca di mana aja, dan bila aja, termasuk dalam jamban. Perangai ni menurun, dari Baba, ke Acik dan now, ke anak Acik.
  Alhamdulillah, anak Acik pun suka membaca. Buku - buku dia bersepah kat umah tu. Koleksi buku - buku dia, lebih banyak dari koleksi buku sesetengah orang dewasa lain yang Acik kenal. Dan dia baca pelbagai genre buku. Kegemaran dia sekarang, buku yang berkonsepkan general knowledge or 'do - you - know' type of book.
  Dek kerana minat membaca jugak, waktu budak - budak lain yang seusia dengan dia cuma bercita - cita menjadi seorang doktor atau angkasawan (itu yang paling canggih Acik pernah dengar), anak Acik dah bercita - cita nak menjadi seorang Paleontologist, atau Pakar Kaji Dinosaur. Dia boleh huraikan kelebihan, kelemahan, tabiat pemakanan dan habitat dinosaur whenever she saw them on books or television. Itu kelebihan membaca. Kita dapat ilmu, yang sampai mati, takkan hilang selama kita mampu mengingatinya.
  Dari kegemaran membaca, Acik mula minat menulis. Kalau zaman sekolah dulu, bila kengkawan lain ada masalah nak tulis panjang - panjang untuk karangan, Acik pulak ada masalah nak tulis pendek - pendek. Idea Acik melimpah ruah, sampai selalu lebih dari 300 patah perkataan.
  Acik sangat suka bermain dengan bahasa. Menyusun ayat demi ayat hingga menjadi petikan yang lengkap sangat memberi kepuasan. Dan Acik sangat gemar dengan sastera. Apa saja yang berkaitan karya kreatif, memang Acik boleh hadap berjam - jam lamanya.
  Kerana minat mendalam ni, Acik sesungguhnya tak faham, kenapa ada orang yang sangat malas membaca. Jangankan nak baca buku, nak baca suratkhabar untuk tahu perkembangan semasa pun malas. Alasannya media semasa penuh dengan isu politik yang memualkan. Minatnya cuma bola dan hiburan. Kalau ada berita artis bercerai berai, dia dulu yang ke depan, belek sampai kertas suratkhabar tu dah naik lunyai.
  Sungguh Acik tak faham macam mana ada orang yang boleh ada pemikiran sempit macam ni. Fine, kau tak minat membaca. Tapi takkan sampai nak kena jadi katak bawah tempurung? Paling tidak ambik lah tau apa yang jadi kat negara kau ni. Jangan sampai lagu 'Negaraku' ubah rentak pun kau tak tau!
   Prinsip Acik sungguh senang. Kau tak perlu ada ijazah berkajang - kajang untuk kawan dengan aku, cukuplah jangan jadi B.O.D.O.H. Itu aja Acik mintak. Janganlah sampai kau kena tanya aku soalan "Parlimen tu gunanya untuk apa eh?" Astaga. Urut dada Acik dengar. Kut ya pun dah muak baca pasal politik negara, jangan la sampai fungsi Parlimen pun kau tak tahu apa gunanya Dik Non!! Tu belum lagi orang mintak huraikan beza Dewan Rakyat dan Dewan Negara. Mau muntah darah kau!!
  Tak faham macam mana mentaliti sesetengah orang ni. Dok komplen itu ini, menteri itu tak betul, menteri ini tak betul. Abih?? Sapa lagi nak harapkan untuk tadbir negara? Tu ketua - ketua pembangkang tu pun ijazah berlengkar - lengkar tau!! Paling sedih bila tengok yang menyalak sana sini ni kebanyakannya Melayu. Bagusla. Bangsa lain berlumba - lumba tambah ilmu, ijazah itu ini, yang Melayu ni pandainya sembang kosong, cakap berdegar - degar. Macam ayam sabung, kokok berderai - derai, ekor bergelumang taik!
  Memang Acik tak nafi, banyak Melayu yang keciciran, tapi banyak jugak Melayu yang ke depan. Acik ada ramai kawan yang berlumba - lumba sambung pelajaran, yang cerdik pandai dalam pelbagai bidang. Yang dalam proses nak ambik PhD dan dah ada PhD pun ramai. Kalau degree jangan cita la. Kat ofis ni, lebih ramai yang ada degree dari yang takda degree!
    Acik pasti, kecintaan mereka pada ilmu didorong oleh minat mereka yang suka membaca.  Macam mana nak kata kau dahagakan ilmu kalau tengok buku je kau dah sawan babi kan?? 
  Macam tu jugak dengan orang yang kata tak ada masa nak membaca. Ayoo!!! Dalam zaman global ni, susahnya Acik nak caya kalau orang kata takda masa nak membaca. Segala macam benda ada kot dalam internet tu!!
  Tak tahulah bila agaknya Malaysia boleh jadi macam Jepun. Ibu yang pernah pergi sana kata, dalam `shinkansen' atau keretapi laju, boleh katakan semua penumpang baca buku. Sambil gayut kat pemegang pun, tangan masing - masing tak lekang dari bahan bacaan. Kecik besar, tua muda, semua dengan bahan bacaan. Tak hairanlah Jepun jadi negara maju. Kita?? Paper hantar pagi tadi, sampai tengah malam nak masuk edisi baru pun tak habis jual lagi..haih...
  


Sunday, 3 November 2013

Don't Litter..

Pernah dengar nas yang menyebut bahawa kebersihan sebahagian dari Islam? Acik rasa, bukan aja Islam, tapi semua agama lain menuntut penganutnya mengutamakan kebersihan dan menyeru ke arah kebaikan, kan? Melainkan agama memuja setan, ha tu Acik caya diorang memang galakkan kita jadi sehabis jahat.
  Kebersihan ni bukan setakat gosok gigi, mandi tiap pagi atau basuh tangan sebelum makan ya adik - adik..Banyak sangat benda pasal kebersihan ni, termasuk kebersihan pada pakaian and jangan buang sampah merata - rata.
  Mana yang pompuan lak, kalaula time `kawan baik' datang menjelma tu, jangan laaaa buang merata. Banyak kali Acik terjumpa kat toilet, tersembul - sembul keluar dari tong sampah. Ada tu bergelempang aja kat cubicle floor. Jangan tak percaya, ada ok yang pengotor tahap camni sekali.
  Kalaupun tak boleh cuci, bungkus la elok2, masukkan betul - betul dalam tong tu. Tutup dua tiga kali pelapik tong tu supaya betul - betul jatuh dalam tong. Tak rasa malu ke kan, kalau pengguna lain tengok khazanah kita tu? That is among the most private stuff for women hokay!
  Selain atas faktor kebersihan, ada sebab musabab khusus kenapa ia perlu dilupuskan sebaik - baiknya dan sesempurna mungkin. Umum tahu darah haid juga digelar 'darah kotor'. Kenapa digelar macam tu? Allah berfirman dalam Surah Al Baqarah, ayat 222 bahawa darah haid mengandungi 'adzaan' yakni kotoran  kerana ia berbau busuk dan dianggap sebagai najis. Justeru, kalau dah disifatkan sebagai najis, ia wajib dicuci sehingga bersih yakni hilang bentuk, bau dan rupa, yes?
  Kerana sifatnya yang kotor dan najis, ada yang menggunakan ia sebagai antara bahan di dalam amalan ilmu hitam. Darah haid tadi dicampur bersama bahan lain, dipuja dengan serapah tertentu untuk memuaskan kehendak hati yang dirasuk syaitan.
   Pengalaman sewaktu menjadi fasilitator di sebuah kem remaja benar - benar menginsafkan Acik untuk menjaga kebersihan sewaktu haid sebaik - baiknya. Gila babi scary...babi pun terperanjat kalau nampak apa yang Acik nampak.
  Kat situ, semua peserta ditempatkan di sebuah hostel. Kalau dah namanya hostel, bilik air memang la satu je, so semua orang berkongsi tandas dan bilik mandi yang sama. Tujuannya supaya semua peserta mempunyai hubungan akrab sesama sendiri.
   Untuk fasilitator pulak, tandas, bilik mandi dan dorm kami diasingkan dari peserta lain, tapi Acik suka mandi dengan budak - budak tu semua. Masa tu umur peserta rata - ratanya belasan tahun, Acik pulak baru awal 20an, so gap tu tak jauh sangat. Memang boleh masuk dengan bebudak tu semua.
  Satu malam ni, Acik rasa sakit perut yang amat sangat. Selalunya Acik memang gerak kawan fasilitator untuk teman, tapi malam tu ntah kenapa member tido mati seratus peratus. Jangan kata bom, Acik rasa kalau missiles meletup sebelah telinga dia pun dia takkan sedar.
  Sampai kat toilet, lampu agak suram. Acik ingat maybe lampu ada yang rosak, so Acik redah je lah. Biasala lampu toilet malap sikit kan. As long as tak kelip - kelip macam cita seram tu, dah cukup ok la bagi Acik.
  Masuk je toilet tu, Acik nampak makcik cleaner tu tengah bersih bersih tong sampah. Tekun betul dia buat kerja sampai sikit pun tak toleh bila Acik masuk. Acik tegur makcik cleaner tu, saja basa basi. "Makcik, dah malam pun kerja lagi? Kesiannya". Makcik tu toleh, dan Acik dapat lihat dia macam bengang aja..mungkin bengang sebab Acik kacau konsentrasi dia kot. So Acik pun tak cakap apa dah, terus masuk cubicle yang first tu. Kat luar tu satu -satu Acik dengar dia tunggangkan tong tu. Hati mula rasa tak sedap. Dan - dan tu baru terfikir apahal lak makcik ni nak bersih toilet tetengah malam? Lepas tu, kenapa dia bersihkan tong sampah aja?
  Dalam pada melayan fikiran tu, pintu toilet Acik kena ketuk. Kat luar, makcik cleaner tu bising - bising suruh Acik keluar. "Cepat keluar..kamu ganggu aku aja!!" jerkahnya. Acik makin gelabah. Suara dia tu....suara dia tak macam perempuan langsung!! Lepas tu, kenapa dia suruh Acik keluar? Mana pernah makcik cleaner suruh kita keluar dari tandas yang kita tengah guna kan?? Nak kata ada emergency, bukan ada dengar fire alarm ke apa!
  Gila gelabah Acik masa tu. Rasa macam tak nak keluar, tapi kalau tak keluar Acik nak gi mana?? Bukan ada terowong rahsia kat cubicle tu yang buleh bawak Acik tembus terus ke dorm Acik..adui laaaaa..

   Nak tak nak Acik beranikan diri bukak pintu tu pelan - pelan. Ye la, takkan nak bersako pulak kat dalam tu kan. Acik beranikan diri mengintai keluar, dan di hujung sana, 'makcik cleaner' tu masih sibuk mengerjakan sesuatu.
  "Makcik kemas apa tu? Apasal kena kemas malam - malam macam ni?" tanya Acik, cuba memberanikan diri walhal masa berani tu dah tinggal hujung kuku je.
   Perlahan - lahan dia pusing kepala, dan Acik rasa lembik lutut lembik segala bila tengok darah penuh kat mulut dia, while kat tangan dia ada dua tiga keping tuala wanita (pad) yang masih berdarah.
     "Aku cari makanan aku!!!! Aku lapar!!! Mereka yang jemput aku datang!!!" kata makcik cleaner tu yang dah sangat jelas dan nyata, bukan makcik cleaner sebenar.
  Acik tak tangguh lagi. Dalam lembik - lembik tu, Acik gagahkan keluar dari tandas puaka tu. Mujur jugak benda tu tak ikut Acik balik ke dorm. Masa tu kalau ikutkan hati, Acik rasa nak kejut je semua peserta perempuan and bagitau diorang. Biar diorang tau not to dispose that thing at their own's will.
   Sorry sangat - sangat kalau ada yang kembang tekak kembang telinga kembang tengkuk baca cerita ni, tapi itulah dia. Memang jelas, apa yang diperkatakan selama ni bukan hanya satu gurauan atau cubaan nak menakutkan kita, tapi memang kenyataan. Membuang tuala wanita terpakai secara tidak sempurna, akan mengundang kehadiran tetamu yang tak diingini.
  Pandangan mata kasar mungkin tidak dapat melihat, apa atau siapa yang rakus melahap 'bahan - bahan buangan' itu, tapi apa yang tidak kita nampak, tidak bermaksud ia tidak ada di situ..Ia ada, memerhatikan gerak geri kita, mendengar apa yang kita cakapkan..Hati - hatilah.

Wednesday, 30 October 2013

Poking Poking, Liking Liking

Poking ni maksud dia cucuk..alah macam kita gurau - gurau dengan kengkawan kita, kita cucuk - cucuk dia, untuk buat dia latah etc..camtulah. Which is why Acik rasa ada aplikasi poke diwujudkan dalam Facebook. Kira - kiranya kalau bbm macam function 'ping' la agaknya..
 Kalau kawan yang poke, bolehla kita anggap lawak kan? Sebab kita pun boleh poke dia balik. Tapi kalau yang poke tu budak kecik tak bermata, atau kakak yang mulut dia lebar sampai ke telinga dengan lidah terjelir, agak - agak kelakar lagi tak?
  Pasal poking poking liking liking ni lah yang akan Acik kisahkan kali ni. Pada Acik, keadaan masa tu memang sangat kritikal sebab dengan hanya satu jawapan, mungkin selama - lamanya dia akan menjadi sahabat Acik.
   Alkisah, waktu ni Acik dan team organised ekspedisi ke Air Terjun Upih Guling di Taman Negara Endau Rompin.
  Siapa yang pernah ke sana, tentu tau keindahan kawasan tu kan? But beware, pada setiap keindahan, ada rahsia yang mungkin tak mahu kita ketahui sampai bila - bila. Ada kisah yang seeloknya tak usah kita bongkar kalau tak mahu berdepan dengan keadaan yang menduga akal.
  Waktu tu, Acik dan team handle satu group dari sebuah syarikat swasta yang nak buat ekspedisi ke Endau Rompin.
  Peserta dari syarikat swasta tu ada dalam 10 orang, manakala Acik dan team hanya 5 orang.
  Alhamdulillah, tak macam ekspedisi lain, kumpulan peserta kali ni tak banyak ragam, diorang ikut aja do's and dont's yang team Acik berikan. Pendek kata, memang senang kerjasama dengan diorang.
   Dari hari pertama Acik di situ, memang dah ada yang 'menyambut' kehadiran kami. Terasa ada mata yang memerhati, dan sekali sekala kedengaran tawa kecil, seperti ketawa anak - anak yang riang bermain.
  Perkara tu Acik maklumkan pada ketua ekspedisi, Abang Ijan. Dia mulanya tak percaya, mati - mati kata Acik bayangan perasaan la, takut sangat la, terbawak - bawak sebab suka tengok movie seram la! Geram betol!!!! Dek kerana geram sangat, Acik buat satu benda luar dugaan yang memang lepas tu buat dia cuak gila, sampaikan nak duduk mana - mana pun lepas tu, dia tanya Acik, ada 'apa - apa' ke tak sebelah dia. Haaa sekarang baru kau tau kan??
  Well, sebenarnya apa yang Acik buat ialah Acik mintak `jasa baik' si kecik yang nak bergurau dengan Acik tu supaya cucuk pinggang Abang Ijan, biar dia rasa sendiri, and biar dia tau apa yang Acik cakap tu bukan cerita bohong.
  Waktu Abang Ijan kena cucuk tu, semua urusetia ekspedisi termasuk Acik dengan dia tengah siapkan makan malam iaitu ikan kembung rebus goreng berlada, telur dadar and sayur goreng.
  Sekadar info, group outdoor Acik ni memang tak pernah biarkan peserta hanya bergantung pada makanan segera sepanjang ekspedisi. Kitorang memang akan sediakan makanan lengkap sebab kita memerlukan tenaga yang cukup untuk semua ekspedisi. Macam mana nak ada tenaga kalau asyik belasah maggi dengan sardin aja kan? Makanan dalam tin memang kami elakkan sebab nak menjaga berat heaversack yang dibawa. Nanti tak terbawak pulak dek badan kalau dah berkilo tin sardin sumbat dalam beg tu. Namun begitu, kami sama sekali tak  menghalang kalau ada peserta yang nak bawak makanan macam tu untuk kegunaan sendiri.
  Itu semua pilihan masing - masing sebab bukan nak kata apa lah, makan megi dalam hutan layan wooo!!! Nak - nak kalau makan tu kat tepi air terjun. Tengah sejuk - sejuk berendam tu, hirup kuah megi panas - panas, pehhhhhh terangkat siot!!!
  Back to the story, Acik tengah siapkan bahan untuk ikan kembung rebus berlada tu masa Acik rasa ada tangan yang tarik - tarik rambut Acik. Memula Acik buat tak paham je, sebab tak nak la yang lain terkujat pulak kan. Tapi eh! Makin kudiam, makin menjadi pulak dia bergurau!
 Geram punya pasal, Acik pun pusing belakang, dan.....
  Dia tersenyum di situ. Mungkin senyum nakal ingin mengusik, tapi paras wajahnya...ya, rupa parasnya boleh aja membuat orang pengsan. Seraut  wajah tanpa biji mata, dengan kulit yang mula mereput berdiri di situ. Separuh tangannya hanya tinggal tulang..mungkin kesan daripada tragedi yang menimpanya sewaktu hayat, atau mungkin juga memang itulah wajahnya yang asal.
  Acik terkaku, tambah - tambah apabila suara halus kanak - kanak menyapa Acik. "Kak, teman kita main boleh?" Allahuakbar...sukar nak Acik gambarkan perasaan waktu itu. Gerun melihat rupa parasnya yang begitu menakutkan, nak pengsan kerana diajak bermain oleh makhluk yang sebegini rupa, dan sayu bila mengenangkan dia mungkin mangsa kepada mana - mana tragedi yang pernah berlaku.
   Perlahan - lahan, Acik kumpul kekuatan dan menoleh semula ke depan. Abang Ijan yang perasan dengan tingkah laku Acik masa tu angkat kening, isyarat tanya. Acik cakap pada dia, benda yang sambut kitorang datang tadi yang kacau Acik. "Nak ajak main katanya," Acik bagitau camtu pada Abang Ijan.
  Tak semena - mena dia tergelak terbahak - bahak, sebijik macam adik Acik gelak masa tengok Lawak Ke Der. Punyalah Acik hangin!! Kau tak caya dah la kan, yang gelak macam nak ajal tu ngapa pulak??
  Terus Acik pusing belakang, dan dia masih berdiri di situ, seolah - olah mengharap Acik sudi meneman dia bermain. Takut dah hilang, marah aja yang tinggal. "Dik, boleh tak tolong akak? Tolong cucuk pinggang abang yang gelak tu kejap? Adik cucuk sampai dia berhenti gelak ya?" Punyalah dia tersenyum bila Acik cakap macam tu. Depan mata Acik, dia seolah melayang ke Abang Ijan. Sambil 'tersenyum' nakal, jari yang hampir tinggal tulang itu lincah mencucuk pinggang Abang Ijan, kiri dan kanan. Abang Ijan yang cuba menepis, akhirnya terdiam, pucat lesi tak berdarah mukanya bila menyedari tepisan itu langsung tidak terkena pada apa - apa objek.
  Dari riuh menggelakkan Acik, dia terdiam, memandang Acik dan cuba mencari jawapan. Acik berikan dia senyum kemenangan. Seperti yang disuruh, 'dia' berhenti mencucuk sebaik aja Abang Ijan berhenti gelakkan Acik. Dengan penuh suka dia merapati Acik, seolah - olah meminta Acik memberikan arahan yang seterusnya.
  Acik gagahkan hati yang mula merasa sedih. Dunia Acik dan dia jauh berbeza, mustahil untuk kami menjadi kawan. Dia Acik pujuk dengan lembut, supaya meninggalkan kawasan perkhemahan kami, bimbang nanti ada yang ketakutan apabila melihat sesuatu di luar batasan akal.
  Dari senyum, si kecil itu berubah muram. Perlahan - lahan dia mengangguk dan hilang ditelan kabus malam. Sehingga hari terakhir kami berkhemah, dia tidak lagi pernah memunculkan dirinya. Tapi sewaktu Acik melangkah meninggalkan kawasan perkhemahan kami itu, Acik seakan terdengar suara dia yang sayu mengucap selamat tinggal kepada Acik.
  "Datang lagi ya kak...kita tunggu..."

Monday, 28 October 2013

Syyyyy...jangan tegur

Waktu Acik kecik - kecik dulu, Acik selalu dipesan, kalau nampak apa - apa yang pelik atau menakutkan, jangan cerita dengan orang tapi balik ke rumah, cerita pada Ibu dan Baba. Waktu tu Acik pelik, kenapa Ibu dan Baba selalu sangat pesan camtu. Almost everyday I will be hearing the same reminder again and again.
   I got to understand the reason behind it eventually, when I reached my puberty. Dah menjadi tradisi dalam keluarga Acik, anak - anak yang baru melepasi usia akil baligh, dibenarkan untuk bertanya apa saja soalan, asalkan ia tidak melanggar batas - batas kesusilaan. Acik tak tau siapa yang memulakan tradisi ini, tapi kata Ibu, ia tradisi turun temurun dalam keluarga Baba.
  Soalan yang Acik tanya ialah mengapa Acik selalu melihat 'sesuatu' yang orang lain tidak pernah nampak. Mengapa Acik selalu ditegur oleh 'mereka' dan mengapa mereka memilih Acik, bukan orang lain.
  I can still remember how Baba looked at Ibu and convinced her that that was the right time to let me know of everything.
   Ya. Acik menjadi pilihan pilihan 'mereka' kerana tidak ada hijab di antara Acik dan mereka.  Seperti mana makhluk kasar lain zahir di depan mata Acik, begitu juga jisim 'mereka' yang berlainan dunia ini.
  Kata Baba, tak usah bimbang. Kalau kamu takut or confused with anything, just come and ask us. Your mother and I, and now you, are all in the same boat, katanya.
  Dari situ Acik start paham, sebab musabab di sebalik peringatan yang selalu diberi kepada Acik waktu Acik kecik dulu. Kalau Acik bagitau kawan Acik yang ada budak takda mata sebelah dia, dah tentu dia lari balik dan bagitau mak dia kan? Mak dia nanti dah tentu datang rumah dan bagitau Ibu & Baba yang Acik tak betul, perlu rawatan. Alah, macam filem Six Sense tu...
  Baba kemudian bagitau Acik, deria keenam yang dia ada adalah sebab utama kenapa Ibu menerima lamaran dia walaupun dia tak la sehensem mana dulu. Ibu masa muda memang la top dengan cantiknya. Siapa tak kenal anak angkat Pak Daud yang mat saleh tu kan? Kira - kiranya Ibu ni dulu memang buat ramai orang gila bayang! 
  Despite her beauty, Ibu unfortunately was very lonely. She didn't have many friends, for most of them avoided her.  Freak, weirdo were amongst the name they called her.  It is all because she can see things from the other side of the world.
   Kerana itu juga, arwah Datuk dan Nenek (parents angkat Ibu) agak skeptikal dan begitu berhati - hati membesarkan Ibu. Secara kebetulan, arwah Nenek juga ada deria yang sama. Mungkin itu salah satu sebab mengapa Allah lorongkan takdir ibu untuk berjauhan dari ibu bapa kandung, dan dipelihara oleh arwah Datuk dan Nenek sebagai anak angkat. 
   Ketika Ibu berusia 19 tahun, dia sering sakit - sakit tanpa diketahui punca dan kerap kali dimasukkan ke hospital. Suatu hari, katil sebelah dihuni seorang makcik yang menghidap demam kuning. Makcik itu ditemani anak saudara lelakinya yang muka macam apek jual sayur.
  Ibu kata masa tu memang dia menyampah teramat sangat sebab Baba selalu tersengih - sengih kat dia. Dia kata, dia selalu tutup muka dengan bantal or baring sebelah kiri sebab katil Aunty Baba tu di bahagian kanan dia.
   Satu malam, Ibu kata dia didatangi seorang budak lelaki yang mungkin berusia belasan tahun. Budak tu basah kuyup, dan duduk di birai katil dia sambil menangis tersedu - sedu. "Ajib mintak maaf mak, Ajib mintak maaf tak dengar cakap mak," kata budak tu. Ibu kata dekat 3, 4 kali dia cakap macam tu.
  Ibu tegur dia, dan bagitau yang dia salah katil, and budak tu terus bangun bila dia cakap macam tu. "Mintak maaf kak, mak saya duduk katil ni dulu. Kalau akak jumpa dia tolong bagitau dia saya mintak maaf ya". Ibu kata budak tu keluar dari wad tu lepas pesan camtu pada Ibu.
  Elok je Ibu nak tidur balik, Aunty Baba tu tegur Ibu dan tanya Ibu cakap dengan siapa. Masa ni Baba baru datang balik untuk sambung jaga Aunty dia tu, sebab sebelum tu dia balik rumah kejap.
   Ibu pelik bila Aunty Baba ni tanya dia camtu. Dia tanya la apasal, sekali tu Aunty Baba tu cakap sejak waktu melawat habis, tak ada orang yang datang ke wad tu melainkan nurse, untuk bagi ubat.
   Bila dengar camtu Ibu terus diam. Dia mintak izin nak pergi tandas dan masa ni dia perasan yang Baba ikut dia dari belakang. Keluar dari wad tu dia ingat nak marah Baba la kononnya, tapi dia terdiam bila Baba tanya samada orang yang bercakap dengan dia tu ialah budak lelaki belasan tahun, basah kuyup dan pakai baju warna kuning.
   Dari situ dia tahu Baba too, can see things from the other world. Eversince then, they became close and as they always said, the rest is history.
  As for me, semakin Acik besar, pandangan yang dulunya jelas menjadi agak kabur. Dulu Acik tak tahu kenapa, tapi sekarang Acik boleh mengagak bahawa itu mungkin kerana hati nurani tidak lagi seputih dulu. Banyak dosa Acik lakukan yang sedikit demi sedikit mengaburi hijab Acik yang Allah bukakan sejak lahir.
   The situation has been going on for quite number of years until I gave birth to my daughter in 2004. Masa tu memang Acik hampir habis tenaga sebab Acik kena induce. So bila induce ni, kontraksi tu datang serentak, bukan staggered macam kontraksi secara normal. Sakitnya Allahurabbi!!! Padanla ada nas yang mengatakan bahawa sakit melahirkan anak ialah sakit kedua yang paling sakit selepas sakit menghadapi sakaratul maut. Selepas aja Acik bersalin dan sementara menunggu baby Acik dibersihkan, Acik baring ke bahagian kiri dan ternampak seorang wanita Cina yang tengah meraung kesakitan.
   Acik panik sebab tengok dia sensorang aja, and terus menjerit panggil doctor n nurse to help her. Doktor Acik tengok Acik semacam je, and slowly said this to me, "Sophia, there is no other patient in this room. This is a single labor room, remember?"
   Damn. Nurse Acik pun tak tunggu lama, terus settlekan apa yang patut, dan tolak Acik ke wad biasa, but still single bedded ward. Bila Acik tanya - tanya dia, memula dia macam tak nak jawab but bila Acik dah desak desak jugak, finally dia bagitau. Rupanya ada sorang pompuan Cina meninggal masa nak deliver baby dia, in the same labor room just two three days before.
   Eversince then, hijab Acik kembali terbuka luas, until now. I guess I have no choice, other than to live with it, yes? Maha Besar Allah yang memberi Acik, Ibu dan Baba kebolehan ini. Subhanallah.
  

Saturday, 26 October 2013

BILA MANUSIA SEMAKIN KEJAM..

Kes pembunuhan pegawai Ambank dalam rompakan hari tu benar - benar meruntun hati Acik. Sakit hati jangan cita la pada iblis laknatullah tu kan. Kau nak rompak, rompak la, yang kau nak tembak mangsa tu kenapa??? Cuba kalau mak kau ke, adik pompuan kau ke, or anak sedara pompuan kau ke kena camtu?? Tapi ya lah, kalau dia berfikir, takkan dia nak buat camtu kan?
  Acik tak boleh nak bayangkan, macam mana luluhnya hati anak - anak bila dapat tahu arwah pergi dalam keadaan yang cukup tragik dan secara tiba - tiba aja. Pagi masih ada, tiba - tiba petang hanya mayat yang terbujur kaku aja menyambut kepulangan.
  Macam tak cukup sedih dengan pemergian arwah, keluarganya dihadapkan pulak dengan penyebaran gambar tragik keadaan mayat arwah selepas tembakan tu. Masya Allah..sezalim - zalim perompak tu, rasanya zalim jugak mereka yang menyebarkan gambar tersebut di media sosial. Tengok untuk diri sendiri sudah!! Yang kau nak ganti media pi circulate pulak gambar arwah tu kenapa?? Cubalah fikir tu guna kepala otak, bukan guna kepala lutut!!
  Tak cukup dengan gambar mayat arwah, disiarkan pulak rakaman CCTV kejadian tu. Astaghfirullahaladzim...tak cukup - cukup ke menyeksa hati dan perasaan keluarga arwah? Cubala kalau kejadian tu menimpa family yang menyebarkan gambar tu, apa agaknya rasa ya? Kadang - kadang Acik sedih, ya sedih dengan mentaliti masyarakat di Malaysia. Cepat sungguh terpengaruh dengan khabar angin, cepat juga bertindak atas perkara yang tak sepatutnya. Macam kes rompakan ni, yang patut disebarkan kepada umum ialah fotofit penjenayah tu, supaya maklumat boleh  disalurkan kepada polis. Ini tak, yang lain pulak dikongsinya kepada umum. Inilah dia agaknya yang orang kata, cerdik tak boleh diajar, bodoh tak boleh diikut.
  Tak cukup tu, ada pulak yang terlebih cekap dari polis, sebarkan khabar angin kata penjenayah tu dah ditahan ketika sedang membeli tiket di Lapangan Terbang Tambah Murah (LCCT). Apa la punya pandai...kes dah kecoh, gambar dia pun dah merata orang post, takkan la dia terus nak pergi tempat tumpuan orang ramai kan?? Sahih la dia nak sembunyi dulu..Yang buat cerita tu bangang, yang menyebarkan khabar angin tu pun dua kali lagi bangang!!
  Hilang kisah pegawai Ambank tu, just the next day, seorang lelaki berpenyakit mental pulak tikam 4 orang, menyebabkan dua daripada mereka cedera parah, dua lagi mati di tempat kejadian. Ni pun tragik jugak. Katanya lelaki tu pemandu van sebuah syarikat rokok. Sampai je kat kedai menjual makanan ringan dan rokok tu, dia tikam dua pekerja kedai tu. Lepas tu dia lari, and accident dengan sebuah van. Dia keluar dari van dia, tikam pemandu van yang dia langgar tu. Mati kau!! Lepas tu lari lagi and berlanggar pulak dengan sorang remaja Cina yang drive kereta Toyota Pius. Dia keluar dari van dia and tikam pulak remaja Cina tu, mati jugak remaja Cina tu. What an incident kan??
   Yang kelakarnya, ada pulak yang menyebarkan khabar angin kata keseluruhan Taman Melati ditutup sebab lelaki tu masih bebas..padahal dah sah - sah la dia dah kena tangkap dengan polis.
  Acik cukup heran, asal ada aja kejadian macam ni, sure punya akan berlambak la khabar - khabar angin disebarkan. Tak cukup dengan media sosial, ada jugak yang sebar guna whatsapp, bbm, wechat...name it. Apa lah agaknya yang penyebar - penyebar ni semua dapat ya? Ada ke trofi untuk penyebar khabar angin paling banyak??
  Please people, sebelum nak sebar apa - apa, cuba kaji dulu logik atau tak khabar angin yang diterima tu. Tak perlu kita cetuskan kebimbangan sampaikan orang rasa yang Malaysia ni dah tak selamat untuk didiami.
  Tolonglah. Acik bukan kaki bodek yang dibayar untuk memuji kerajaan sekarang. Kerajaan sekarang pada Acik juga ada salah dan silapnya. Tapi Acik rasa tak salah untuk kita bersyukur. Sekurang - kurangnya di negara kita yang satu ni, semua kaum bebas mengamalkan ajaran agama dan budaya masing - masing. Tak perlu sembunyi -sembunyi atau bersembahyang di celah runtuhan bangunan, dengan iringan tembakan senapang atau letupan bom.
  Di negara ni juga, Acik lihat masih bertolak ansur dengan rakyat yang sama sekali tidak fasih berbahasa kebangsaan, juga membenarkan rakyat untuk menyekolahkan anak - anak mereka mengikut aliran pilihan masing - masing. Ada negara yang langsung tak tolak ansur, yang hanya ada satu aliran sekolah je tau??
  Cuba pergi ke Jepun. Jangan mimpi nak jumpa rakyat yang tak fasih bahasa Jepun, sampaikan orang luar yang bekerja atau menuntut di sana perlu mempelajari bahasa dan tulisan Jepun terlebih dulu. Acik tak bohong, sepupu Acik yang menuntut di Nagoya, perlu mengambil kelas persediaan bahasa Jepun terlebih dulu di Malaysia sebelum boleh menyambung pelajaran di sana. Tapi kita di Malaysia? Tak faham Bahasa Melayu? No problem love. English is widely spoken here. Wo pu min pai Malaysi? Mei wenti..ni hui shuo zhongwen ma? See? Tak rasa bertuah lagi ka duduk di Malaysia ni?
   Acik dibesarkan di luar negara, hampir 10 tahun. Tapi bila kembali ke Malaysia, Acik tahu, sini lah tempat yang molek membesarkan anak - anak, mengajar anak santun budaya orang kita. Sampai bila - bila pun, Malaysia tetap di hati Acik dan Acik harap, ia juga ada di setiap hati rakyat yang lain. Wo Ai Ni Malaysia!!

LIAR LIAR PANTS ON FIRE - PART 3

ELLYNA AHMAD  -   TRILOGI

Ok, bab kedua tadi Acik dah huraikan mcm mana wujudnya Illana Imani dan kaitan dia dengan Cik Lyn kan? Kat sini, dan dalam bab akhir ni Acik nak jelaskan pulak, huraikan pulak hujah - hujah seterusnya bagi membuktikan apa yang dikisahkan tu memang tidak ada yang tidak benar melainkan tidak benar belaka!!!
   Selepas teori demi teori Agent2 CSI jumpa dan bentangkan, kami sepakat untuk membongkar penipuan terancang ala skandal Watergate ni. Memang tabik spring toing toing la dengan dia. Penipuan yang cukup meyakinkan, walaupun dipenuhi dengan unsur drama yang tak logik. Siap ada profile FB dan Instagram lagi untuk Iman dan Iqbal tau!!!
   Bila kitorang query, contohnya macam kenapa susah sangat nak visit Iman kat ward, alasannya sebab wad Iman dikawal ketat, selain dia ditempatkan dalam  isolation room. Bila tanya kawalan ketat kenapa? Katanya atas arahan TMJ. Yes, TMJ as in Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.
   Acik jadi pelik. Ah sudah, apa lak kaitannya dengan TMJ kan??? Dahhhh mula dahhhh...timbul lagi satu drama. Alkisah, TMJ dengan Iman ni adik beradik susuan. Konon cerita, waktu bonda TMJ melahirkan baginda, bonda baginda berada dalam keadaan gering, menyebabkan baginda terpaksa disusukan oleh seorang wanita yang juga kawan baik kepada ibu si Iman.
   Lepas tu punyalah drama, bila ibu Iman ni bersalinkan dia, ibu dia lak kena denggi, so terpaksalah Iman ni disusukan oleh wanita yang sama menyusukan TMJ tadi. Haaaaa hebat tak hebat?? Lillahita'ala, Acik tak rasa Acik boleh atau terfikir nak menipu seterer ni. Baru kena sergah dah tergagap2, ni kan pulak nak menipu babitkan kerabat segala.
   Dipendekkan cerita, segala bil perubatan ditanggung TMJ, menyebabkan baginda ada kuasa menentukan siapa yang boleh melawat Iman etc. Kononnya tapisan keselamatan maha ketat perlu sebab si Iman ni dulu pernah diganggu stalker sampai terpaksa dapat perintah mahkamah. Fuh!!! Ini sudah mcm bintang Hollywood!!!
   Drama demi drama dilakonkan Ellyna aka Lyn aka Iman aka Iqbal. Sekali sekala ada muncul watak sampingan yakni Ilham. Tapi watak ni jarang muncul, sekali sekala je. Kisah ni berlanjutan sampaila masa Iman perlu menjalani rawatan kimoterapi di Royal Marsden Hospital, London, juga atas biaya TMJ. Kat sini pun ada drama gak. Si Iman ni patut 
bertolak ke UK pada 26 September. Memandangkan Acik berada di sana waktu tu, Acik terus offer untuk melawat dia dan spend some time with her. Ehhhhh dan - dan tukar tarikh, kena pegi awal Oktober pulak sebab keadaan tak mengizinkan dia terbang jauh.
  Okkkkkk....yang bestnya, tarikh dia pilih tu tarikh Acik dah jejak semula di Malaysia. Nampak tak permainan dia? Bila dia tau Acik ada sana, terus tukar tarikh awal tu kepada tarikh baru, knowing very well I wont be able to pay her a visit since I am already back in Malaysia. Cerdik kan??
    Hilang satu kisah, timbul pulak drama nak melawat Iman. Memula kata nak lawat Iman kat rumah, eh tetiba tak boleh keluar hospital pulakkkkk!!! Bila semua orang dah nekad nak pegi je hospital tu and try to visit her, Cik Lyn pun main peranan dia. Kata dia, Iman tu sakit, tak sedia nak terima pelawat and kitorang patut respect peraturan tu sebab TMJ yang bayar all the bills, tak nak Iman susah kalau kitorang main terjah je datang..those crap la dia bagi.
   Dari rumah berpindah ke hospital, still tak dapat jugak nak jumpa si Iman ni. So plan terakhir ialah sent her off in KLIA. Semua memang dah confirm gila, termasuk Acik yang sanggup tukar tarikh flight supaya dan sampai on time to sent her off. Agaknya masa ni jugak si Cik Lyn ni dah cuak gila,  tetiba malam sebelum tarikh pegi KLIA tu, dia kata dia tak dapat pegi, kena balik Ipoh sebab makcik dia sakit. Just like that.
   Ok fine. Acik dan tiga agent CSI yang lain decide to go, and true enough, seperti apa yang Acik sangkakan, tak dapat jugak jumpa malaun sekor tu. Alasannya sebab Iman dah sesak nafas, she has to be pushed inside the lounge to rest.
   Masa ni jadi lagi satu drama. Tetiba flite MAS yang sepatutnya dia naik bertukar pada Emirates. Like wadefak??? Kau punya flight takkan kau tak tahu??? Takkan laaaa??? Naik bas ekspress pun dah tau dari awal wei!!!!
    Alahaiiii penat otak penat semuanya mengarang cerita penipu ni la. Dah mengalahkan Hikayat Hang Tuah pulak haaaa...Hikayat Hang Tuah tu pun Acik baca sadin je...siap berak lagi masa baca tu.
  Tapi untuk ringkaskan sinetron si penipu ni, Acik syorkan browse instgram sebenar pemilik gambar yang Iman dakwa sebagai gambar dia tu. Dalam tu ada semua gambar Iman yang pernah dia post kat Instagram dia @redillana. Nama account pemilik sebenar gambar tu @jessdiazwilson.  Nak cek identiti sebenar anak sedara dia yang dia kata nama Idy tu pun boleh. Check out Instagram @ahawken dan tadaaaaa...akan berjumpalah dengan si comel yang nama sebenarnya Gaby tu.
  So kalau dah Iman tu fake, Idy pun fake, tak mungkinlah dua abang dia yakni Iqbal dan Ilham tu real kan?? Anak cina makan ingat, sendiri mau ingat!!!
   Tambah menguatkan teori bahawa Iman ni penipu, dua Agent CSI pergi top up kan phone number Iman, untuk tengok number Iman tu didaftarkan atas nama siapa. Jeng jeng jeng jeng...ibarat bangkai gajah tak dapat ditutup dengan nyiru, macam tu jugak penipuan ni. Resit jelas menunjukkan ia didaftarkan atas nama Ellyna Ahmad. So apa lagi nak kata?? Tak percaya?? Ini buktinya...


Acik tak cakap kosong. Besar dosanya memfitnah orang ni. Tapi kalau dah segala bukti menjurus kepada satu teori iaitu ini hanya satu penipuan, apakah ini masih dikira fitnah?
  Jujurnya Acik rasa kasihan pada yang terpedaya, juga pada yang ikhlas mendoakan dia supaya kembali sembuh. Tak faham dan tak tahu apa tujuan dia menipu sehingga macam ni sekali. Gigih mencipta profil profil khayalan semata - mata untuk membuktikan dia benar - benar wujud di dunia nyata.
  Terlalu bencikah dia dengan dirinya sendiri hingga tergamak berselindung di sebalik watak khayalan, memperdayakan ramai orang? Untuk apa ya? Perhatian? Kurang kasih sayang gamaknya sampai sanggup buat macam ni?
  I couldn't bring myself to think what will happen if TMJ finds out that his name has been use widely by this girl. Kut ya pun nak menipu, tak payahlah sangkut paut orang -orang besor ni. Kita ni timun, dia tu durian. Menggelek pun kita luka, digelek pun kita luka..
  Entahlah, Kepada Ellyna, Iman, Iqbal, Lyn atau Ilham, cukup - cukuplah. Hentikan semua ni. Tak berat ke bahu tu menanggung dosa tiap kali? Kasihan kat mak ayah kamu...

LIAR LIAR PANTS ON FIRE - PART 2

ELLYNA AHMAD - THE SEQUEL

Dalam part 1, Acik dah cerita macam mana Ellyna Ahmad bijak memperdayakan orang kan? Sekarang in part 2, Acik nak huraikan kaitan secara langsung Ellyna Ahmad dan seluruh filem penipuan ni.
  Nak dijadikan cerita, Acik berjinak - jinak dengan satu slot kisah - kisah seram kat twitter, @seramshit. Acik suka sebab setiap malam dari jam 12 tengah malam hingga 4 pagi, pembaca akan dihidangkan dengan kisah - kisah seram dari curator yang berlainan. Masa ni lah, Acik stumble upon dua curator yang kisah seram diorang memang real dan mantap. Sorang nama Cik Lyn atau tweethandle @ciklyn dan Iman atau tweethandle @justcuk.
  Kononnya si Cik Lyn ni banyak berdepan dengan pengalaman seram, sesuai dengan kerjaya dia sebagai penulis skrip filem seram while Iman ni pulak ada 3rd eye atau deria keenam.
  Bila Acik tau yang Iman ni ada 3rd eye, Acik DM dia kat twitter, untuk share pengalaman Acik yang juga ada deria keenam ni.  Niat Acik masa tu cuma satu, untuk berkongsi pengalaman dan  meminta panduan macam mana dia handle kebolehan ni sebab berdasarkan cerita - cerita dia, Iman ni seolah - olah dah get used to it. Bukan macam Acik yang masih ada rasa rimas, takut dan cuak dengan apa yang Acik nampak.
  Dari satu mesej, kitorang bertukar no hp dan bermulalah persahabatan Acik dengan mangkuk jamban sekor ni. Since then onwards, Iman ni pun kerapla bercerita kisah penglipur lara dia dgn Acik, termasuk masalah - masalah dia dengan boifren, iaitu seorang pemuzik dari sebuah band yang mula mencipta nama.
  Kata dia, mamat tu masih obsessed dengan ex gf dia yang katanya gila talak. Dahla gila talak, si minah ni katanya selalu harassed dia dengan macam2 nasty messages, be it through twitter atau whatsapp. Ex GF jugak katanya create macam2 tweethandle untuk burukkan dia (Iman) di twitter.
  Acik terfikir gak, kenapa si Ex GF ni sentap gila dengan minah sorang ni, tapi rumusan Acik masa tu hanyalah maybe sebab Iman ni lawa gila while Ex GF tu tak selawa mana. Ok ok sori but memang kenyataan Ex GF ni tak la selawo Iman tu.
    Dalam pada cerita BF tu keluar, Iman keluarkan pulak cerita kononnya dia terlebih dulu hang out dengan pelakon Gambit Saifullah. Cuma disebabkan BF dia lebih bijak, makanya hatinya pun ditawanlah oleh pemain gitar tu..gittewwwww
   Makin lama, makin banyak cerita Iman ni hikayatkan kan Acik. Termasuk kisah tragik dia sebagai pesakit barah otak tahap 4, yang sebahagian besar masa dihabiskan kat wad hospital, Prince Court Medical Centre, salah satu hospital swasta paling canggih, paling mahal kat KL ni.
   Dalam hati Acik kata "oh anak orang kaya ni, berbulan - bulan kat Prince Court, sure la ratus ribu bil kan?" Bukan nak cakap apa, Acik warded seminggu kat Pantai Medical Centre pun bil dah dekat belas ribu. Imagine kalau berbulan??
  Satu hari ni, cik Iman kita diberitakan kritikal dan unconscious. Masa tu Acik sangat sedih, sampai menangis - nangis. Memang sedih sangat masa tu, sebab Acik rasa mcm dia sincere sangattttt masa share experience dia as 3rd eye owner. Dia banyak bg Acik panduan n soothe me with comforting words, buat Acik rasa untung sebab ada jugak yg faham beban Acik tanggung.
  Alih - alih sorang individu mengaku sebagai abang Iman, nama Iqbal whatsapp Acik. Katanya, dia pegang hp Iman sementara Iman tak sedarkan diri. Dia jugak himpunkan few individuals termasuk Acik dalam satu group. Katanya itu berdasarkan kepada kekerapan Iman bermessage2 dengan individu2 ni. Dalam tu selain Acik, ada Lily, Edd, Ariff, Muaz, Lyn dan Kiid.
  Oh lupa. Kaitannya Lyn dan Iman ialah Lyn ni mengaku sebagai sahabat baik Iman, dan dia pernah dating dengan salah seorang abang Iman yang bernama Ilham. Iman ni katanya ada dua abang, Iqbal Imran dan Ilham Ilyaz manakala nama penuh Iman pulak ialah Illana Imani. Ni gambar dia...



  Cantik kan?? Kalau nak tau, semua gambar ni disiarkan dalam profil FB dan instagram Iman ni. Gambar ketiga kononnya gambar dia yang dah lose weight sebab cancer dia tu. And gambar keempat kononnya gambar masa dia dicukur botak untuk satu head surgery. Dramatik kan??
   Tapi Acik nak ucapkan terima kasih jugak pd dia, sebab watak khayalan ciptaan dia ni dah satukan Acik dgn beberapa kawan yg komited nak membongkar auta dia ni. Kesemua CSI Agents ni asalnya dari group yang Iqbal tubuhkan untuk memudahkan dia update pasal adik dia yang sakit tunggu masa nak gol tu.
  Inilah bagi Acik, keajaiban Allah SWT. Kalaulah dia tau kitorang dah jadi geng and tengah nal lancarkan perang kat dia, mesti dia menyesal gila tahap hantuk kepala kat dinding sebab kenalkan kitorang semua. Dalam pandai2 si pemutar alam ni, ada jugak bodohnya dia ya...hahahahahah.
  Kumpulan kami yang kami gelarkan CSI ni dah bertukar-tukar maklumat, analisis semua info sebelum kami capai kata sepakat bahawasanya, kami mmg dah kena goreng celup tepung dek jibauk sekor ni.
   Kamon la, boleh ke org yang kena kanser tahap 4, yg hidup memang bergantung harap dgn mesin, dapat kebenaran utk pegi konsert???
   Selama ni asal org nak datang melawat, ada jeeeee bedo'oh dia, utk tak kasi orang datang.
  Ye la kang orang datang, terbongkar lak rahsia ko kan???
   Bila Acik fikir balik, memang sungguh la tak logik. Takkan la semua kisah terpaling sial yang ada kat manusia, boleh kena kat kau sorang kan?? Ibarat kata naik motor bergesel dengan lori, lepas tu terjatuh kat tengah jalan. Dah terjatuh kat tengah jalan tu, digilis pulak bas. Dah hancur badan berkecai semua tu, datang pulak anjing gagak semua makan daging2 kau, sampai la hancur tak boleh nak tanam apa pun. Ibarat kata macam tu lah dramatiknya!!!
   Diam tak diam, ada la dekat dua bulan kot Acik berkawan dgn dia, sekali gus berkenalan jugak dgn beberapa kawan lain. Ada yg sekepala, ada jugak yg pervert n sex maniac tak sepasal.
   Makin lama makin berkawan, Acik tengok makin banyak benda luar batasan akal yg si pemutar alam ni cerita. Seribu macam episod drama dia dah tayangkan sampailah Acik tak tahan, Acik buat luahan perasaan dgn salah seorang geng yg Acik rasa Acik boleh percaya.
   Kepada Edd Acik cerita semua, point to point, citing all the examples yang Acik rasakan tak logik.
   Masa ni Acik kat UK. Sakit hati punya pasal, Acik gigih berwhatsapp dgn Ed. Matila asyik top up jeh, in pound okeh!!!
  Paling Acik anggap tak logik ialah kesusahan makcik ni nak cari ayam masak merah dengan nasi minyak.
  "Kisah seorang anak yang duka nestapa kerana ibunya batukkkk..kasihan sungguh dia pergi mendapatkan ubatttttt.".
  Siapa yang familiar dengan jingles ubat batuk cap ibu dan anak ni? Sikit ada sama dengan kisah pentipu ni. Cuma bezanya abang yg duka nestapa sebab gagal mencarikan ayam masak merah dan nasi minyak untuk adik yang nak mampos tak lama lagi.
   Now please tell me. Kita ni duduk kat Malaysia. Kat celah mana yang payah benar nak cari ayam masak merah dengan nasi minyak tu?? Apa yang payah benor sampai nak kena gate crash kenduri kawin orang untuk mintak ihsan tapau ayam masak merah dengan nasi minyak tu? Lepas tu tuan rumah mana pulak yang bakhil kejam zalim nak mampos sampai tak nak kasi kau tapau sikit untuk adik kau yang dah nak mampos sangat - sangat tu?? Hello!! Just ayam masak merah dengan nasi minyak hokeh?? Lainla kalau kau mintak tukar nama EPF ke kan?? Itu kalau dia bagi Acik pun nak serbu rumah dia, mintak masuk nama Acik sekali!!!
   Tapi itulah yang diberitahu pada Acik dan kengkawan lain. Siapa yang bagitau?? Jeng Jeng jeng....part ni yang best nih!!!
   



 Ni ialah Cik Lyn, kawan baik Cik Iman kita, katanyaaaaa. Dialah yang bagitau kisah sedih Iqbal nak dapatkan ayam masak merah dengan nasi minyak untuk adik dia, Cik Iman yang sakit teruk tu. Ok sekarang bandingkan pulak dengan gambar ni.

 Haaaaa...sama tak sama tak sama takkkk?????? Check out Part 3 pulak. Jenuh dah menaip part 2 ni. Haihhhhhh